and THE BAND played on

Wouter Planteijdt en Hans van der Lubbe

Vanaf 29 september 2023 tour ik met “And THE BAND played on” langs de clubs.
Een project om de prachtige songs van de legendarische groep The Band te spelen en te eren.
Hans van der Lubbe (De Dijk) en ik weten al honderd jaar van elkaar dat we vervent liefhebbers zijn en besloten ooit (in 2005?) dat we daar maar eens een ‘tribute’ aan moesten wijden.
Sindsdien steekt dit vriendelijke monster af en toe de kop op – in 2013 zelfs als theatershow: “Music from Big Pink to The Last Waltz” met Leo Blokhuis als verteller.

De huidige line-up is: Hans van der Lubbe (bas en fiddle!), Roel Spanjers (zang, toetsen en accordeon), Eric van Dijsseldonk (zang, gitaar, mandoline en piano), Roland Brunt (saxen en fluit), Mischa Porte (drums), Eric Hoeke (drums) en mij zelf als zanger/gitarist. Het geluid wordt door The Band-specialist Dolf Planteijdt verzorgd.

Naar mijn brutale mening onderscheidt ATBPO zich van veel andere tribute- shows. Omdat de leden van The Band zelf iedere keer opnieuw naar de versie van het moment op zoek gingen, zijn er weinig definitieve partijen om uit te zoeken en te leren spelen. Tijdens eerdere tournees van ATBPO bleek dan ook dat hoe losser je de partijen aanpakt hoe meer het als The Band gaat klinken. Het is wellicht te vergelijken met method-acting; je moet een The Band-muzikant worden ipv er een nadoen

Robbie Robertson, de gitarist en belangrijkste songschrijver, overleed 9 augustus 2023. 
Ik nam tijdens de Covid periode bij wijze van bezigheidstherapie in mijn home-studio een aantal covers van voor mij speciale nummers op. Zo ook The Moon Struck One – een van mijn favoriete The Band nummers.
Het leek mij een mooie titel om bij wijze van eerbetoon naar buiten te brengen

Zip Records brengt deze opname uit op de streaming diensten. Klik hier