Wouter Planteijdt

Wouter Planteijdt

Biografie

Biografie

Wouter Planteijdt (1957, Haarlem) is gitarist, zanger, songwriter, producer en geluids technicus getrouwd met Stéphanie Meijer-Planteijdt en vader van Monk (1998) en Kimo (2001)

Wouter maakte zijn eerste single Easy To Say / Mrs Clear (voor EMI/Imperial) met de groep Speed in 1971 op 13 jarige leeftijd.

Link Speed Easy to Say

School (HAVO) netjes afgemaakt en eind 70-er jaren getourd met Door Mekaar (album ‘Voor Mekaar’), Pandorra Ensemble (album III) en Sjardin’s Terrible Surprise en een blauwe twee maanden met Herman Brood.

Link Door mekaar voor mekaar 
Link Pandora Ensemble
Link Sjardin’s terrible surprise

Richtte de groep Sjako! op in december 1980.

Sjako! heeft in januari 2016 het 10de album, toepasselijk getiteld the10th uitgebracht op MONKIMO Records/Sonic Rendezvous.

Sjako! speelde o.a. op Metropolis Festival (R’dam), Park Pop (Den Haag), Roskilde (DK), Berlin Independent Days,  New Music Seminar in New York in de legendarische club The Bitter End en op het EBU festival in Cork (Ierland).

Speelde bij Hans Dulfer’s Reflud van ’86 t/m ’89 (single ‘High Noon’ bij Phonogram) 

Link Dulfers reflud High Noon

Maakte deel uit van Adrian Borland & The Citizens van ’90 t/m ’95 (album ‘Brittle Heaven’ (PIAS-records) Europese tournees in ’92 en ’94.

Brengt in 1998 bij Pink Records eerste solo-album “W” uit onder de naam PLANTEYDT. 

Met medewerking van Thijs Vermeulen, Richard Heijerman, Gert-Jan Blom, Marijn Wijnands en René De Haan

Link Spotify

Werkte van af ’96 t/m 2000 met Bartales, een project en live-band van Bartel Bartels (album ‘Bartales’ Sony Music).

Link Bartales

Deed enkele tournees en opname-sessies met Corrie van Binsbergens Grote Brokken van 1997 t/m 2011. Albums: ‘Corrie en de Grote Brokken’, ‘Kado uit de Hel’, ‘Het Land Is Moe’ en “Het Beste Van De Grote Brokken”.

Speelde met Bob Fosko, Jan Paul van der Mey en Pierre van Duyl in Gorelev (album ‘Een Gloeiende Plaat’ (PIAS-records)

Vormt in 2006 Ma Rain met singer/songwriter Marijn Wijnands, resulterend in 3 albums:
Harbour (2007), Paper Wall (2008) en Glory Runner (2011).

Soulful folkmusic met medewerking van Peter wassenaar, Richard Heijerman, Nico Brandsen, Thijs Vermeulen, René van Barneveld, Marcel de Groot, Roel Spanjers, Janos Koolen en Rudi de Graaff.

Link Ma Rain

Tweede solo-album getiteld “Jotter’s Whiffle” komt in 2003 uit bij Turtle Records. Muzikanten: René van Barneveld, Nico Brandsen, Martijn Bosman, Alan McLachlan, Marijn Wijnands en Patrick Votrian

Link Spotify

Is vanaf 2001 gitarist bij Fishpot van Nico Brandsen (old school Hammond soul // album ‘Ootcha!’ bij Pick-a-Finga records).

Tourde in 2002 (reprises in 2004 en 2006) met The Official Tribute to The Blues Brothers musical met Frans van Deursen (later vervangen door Jim De Groot) en Bob Fosko.

Produceert i.s.m. Marnix Stassen het debuut album van Ricky Koole – Who’s Suzy? (2004)

Link Ricky Koole Who’s Suzy

Tourt in 2006 met “Fosko Fume une Pipe…” ter presentatie van het  album “Omgekomen In Overschot” van Bob Fosko (Flow Records)

Link Spotify

In het seizoen 2007/08  tourde WP met Ricky Koole & Leo Blokhuis met het programma Harmonium (reprise in voorjaar 2009)

En met Bob Fosko het programma Gat In de Markt ter presentatie van de gelijknamige CD.

Link Spotify

In 2008 tourde en componeerde WP met- en voor Viggo Waas & band in het programma “Verbruid” (reprise 2009). De band bestond, naast WP uit Peter Wassenaar – bas & zang, Eddie B. Wahr – drums, gitaar en zang en Oleg Fateev – Bajan en toetsen.

Componeerde en speelde in juli/aug 2008 voor “Het Schone Schijnekenhuis” van de VARA-televisie met Eric van Muiswinkel, Cees Geel, Paul Groot, Alex Klaasen e.v.a.

Najaar 2008 speelde WP in Belgie en Nederland met singer/songwriter Ma Rain in het voorprogramma van Luka Bloom.

Componeerde en speelde voor “Amnesty in Carré” in dec 10 met  o.a. Diederik van Vleuten  en Jeroen van Merwijk.

April 2009 wordt onder leiding van Nico Brandsen en WP de CD “En Noem Het Maar Vrienden”  van  Maarten van Roozendaal opgenomen ter voorbereiding op de gelijknamige theatertour in seizoen 09/10

In het nov 2009 neemt WP met  Ricky koole de CD “Laagland”  op behorende bij het programma “Laagland”  van Ricky Koole en Leo Blokhuis.

In maart en april 2010 werkt WP aan een voorstelling over Captain Beefheart van het NNT genaamd “Low Yo-Yo Stuff”  geschreven en geregiseerd door Ko van den Bosch. Met Frank Lammers in de hoofdrol. The Magic Band bestond, naast WP uit: Dolf Planteijdt – basgitaar, Richard Heijerman – drums en marimba, Joost Buis -trombone, mondharmonica & lap-steel en de onvolprezen René van Barneveld – gitaar.
(reprise: nov/dec 2011)

In september 2010 wordt onder WP’s leiding de CD “Scherven van een leeggedronken nacht”  van Frans van Deursen opgenomen met o.a. Nico van der Linden. Link Spotify

WP speelt sinds 2010 in het  jaarlijkse  Muzikale Helden  programma van en in de Kleine Komedie  in Amsterdam met o.a. Mike Boddé, Leona Philipo, Birgit Schuurman, Frédérique Spigt, Tjeerd Bomhof, Jeroen Willems, Jeroen Zeilstra, Bertolf, Hadewych Minis, Marike Jager, Giovanca, Blaudzun, Jelka Van Houten, Case Mayfield, Pink Oculus, Sarah-Jane, Theo Nijland, Kiki Schippers en vele anderen 

Vanaf oktober 10 t/m feb 11 tourde WP met  Jeroen van Merwijk en René van Barneveld met de voorstelling “Le Big Bazar”

Toert met “The Band – Music from Big Pink to the Last Waltz” met Roel Spanjers, Hans van der Lubbe, Eric van Dijsseldonk, Richard Heijerman en Leo Blokhuis (jan/feb/maart 12) in de grote zalen van het theater-schouwburg-circuit.

Componeerde en speelde muziek voor TV – documentaires 28 dagen (van Ilja Kroon – Humanistisch Verbond) en Rouw (van Gerald van Bronckhorst – AVRO), voor de satirische speelfilm Piet Kluit van Benjamin Landshof en voor de verfilming van LEX van NNT door Frank Lammers (2010)
Componeerde liedjes voor theaterprogramma’s van Lucretia van der Vloot
WP schrijft en produceert sinds 2003 met enige regelmaat campagne-liedjes voor de SP.

Speelt sinds 2003 op de Parade in de voorstellingen: 

*“Niks Dan Rottigheid” (2003)met Maarten Van Roozendaal, Bob Fosko en Beatrice vd Poel.
*“Muziek Om Bij Over Te Geven”  (2004) met Fosko, Hans vd Burg en Beatrice vd Poel
*“Nog Meer Rottigheid” (2006/07) met Fosko, Maarten van Roozendaal en Pierre van Duyl 

*”Scania” (2008) met Bob Fosko, Frank Lammers en Ricky Koole,

*”Nachtwakers”  (2010) met Bob Fosko, Ricky Koole en Steyn de Leeuwe.
“Sammi & The Highway Men” (2012) met Ricky Koole en Leo Blokhuis.
“The Louvin Brothers – Live From Hell” (2013) met  Frans van Deursen en Bob Fosko (regie: Tom de Ket). 
“Parade Chantant” (2013)  met Eva Postuma De Boer, Viggo Waas, Sanne Wallis de Vries, Thomas Acda, Paul de Munnik, Kees Boot, Frank Lammers, Huub van der Lubbe, Frans van Deursen en Wimie Wilhelm.
“Rottigheid” (2017) met Marcel de Groot, Lucretia van der Vloot, Martijn Bosman, Dionys Breukers en Paul de Munnik
Al deze voorstellingen werden door Eva Bauknecht geregisseerd. 

Werkt sinds 2009 met Eva Postuma de Boer, Paul de Munnik  en Frank Lammers met de literaire quiz “Pulp & Fictie”  ook op De Parade en in het kader van de “Boekenweek” in de Kleine Komedie en Toemler Amsterdam.
Vertaalde de teksten van Huub van der Lubbe van Nederlands naar Engels voor het album “Hold On Tight van Solomon Burke & De Dijk. (2010)

Vertaalde de teksten van Huub van der Lubbe van Nederlands naar Engels voor het album “Hold On Tight” van Solomon Burke & De Dijk. (2010)

Werkte als producer met o.a. Beat Cream, Bartales, P. van Zandt, Arthur Ebeling, Small Town Romeo’s, The Yearlings, Marijn Wijnands, Scholte’s Tribute to Bob Dylan – album , Ricky Koole, Beatrice van der Poel, Maarten Veldhuis, Maarten van Roozendaal, Viggo Waas, Frans van Deursen, JB Meyers, Jeroen van Merwijk en Niels van der Gulik (in goed gezelschap)Paul de Munnik (NIEUW, GOED JAAR en III), Jelka van Houten, Case Mayfield en Una Bergin.

Als sessie muzikant met o.a. Marcel de Groot, Gotcha!, Morzelpronk, Daniël Boissevain, Jaap van de Merwe, The Gathering, Jan Rot, Birdcatcher, Oleg Fateev, Maarten van Roozendaal, Peter van Straten’s Street & Stone e.v.a.

Organiseerde in samenwerking met Productiehuis Paradiso ‘tribute-tournees’ voor Otis Redding (’98) en The Band (2000, 2003 en 2006/7).

Ontving in 2003 een Duiveltje van het Nederlands Pop Instituut als zijnde De Beste Gitarist Van Nederland 2002. 

Werkt in 2015 als producer, componist, arrangeur en gitarist aan De Vogel In Mijn Borst: Een project van Frans van Deursen op de poëzie van Leo Vroman ism componisten Henk Hofstede, Spinvis, Michiel Borstlap, Bertolf Lentink, Jeroen Zijlstra, Rutger Molenkamp, Theo Nijland, Paul de Munnik, Bob Zimmerman en Daniël Lohues. Uitgegeven in boek en CD bij Rubinstein.

Link Spotify

Tourt in 2014/15 als gitarist met Ruben Hein.
Tourt in 2015 met Henny Vrienten ihkv Henny’s solo-album En Toch… (Topnotch)
Begeleid actrice/zangeres Hadewych Minis in verscheidene projecten waaronder “Na De Dam” op 4 mei 2014 in Carré Amsterdam en het Haagsche “Festival Klassiek” op De Pier in Scheveningen in 2016.
Tourt als componist, gitarist/zanger in 2015/16 met Viggo Waas met het theaterprogramma Cruijff & Pipo onder regie van Frank Lammers (Album: ‘Viggo Zingt Over’ 2016)
Tourt sinds 2010 in het folk- en singer/sonwriter-cicuit met Roel Spanjers en Eric van Dijsseldonk als het altijd oproepbare trio Spanjers, Dijsseldonk & Planteijdt waarmee naast werk van oa The Band, Dr. John, Bill Withers et cetera nieuw eigen werk ten doop wordt gehouden.  
In seizoen 2016/17 vinden tounees met Sanne Wallis de Vries (GUT), Frans van Deursen & Mirjam van Hengel (De Vogel In MIjn Borst) en Viggo Waas (Cruijff & Pipo) plaats, almede een reprise van NNT’s Low Yo-Yo Stuff met Frank Lammers.
Produceerde in 2016 het eerste solo album Nieuw van Paul de Munnik 
Start in oktober 2016 het project Bullhorn Sessions met Mischa Porte op drums en Gerco Aerts op contrabas.
In juni 2017 wordt in studio Het gemengd Bedrijf de tweede solo-plaat Goed Jaar van Paul de Munnik opgenomen. Wederom geproduceerd door WP.
Seizoen 17/18 vindt de reprise van GUT met Sanne Wallis de Vries plaats.
Vanaf half-maart  t/m eind april 2018 staat de Paul de Munnik met Band in de Nederlandse theaters.
Tourt met Paul de Munnik als duo met het programma Goed Jaar van sept 2018 t/m maart 2019

Zomer 2018 wordt Bullhorn Sessions omgedoopt tot Wouter Planteijdt en worden in Den Dolder opnames voor het eerste album gemaakt, getiteld Bullhorn.
10 mei 2019 verschijnt de eerste EP van het Bullhorn-album bij Zip Records.
16, 17 en 18 mei 2019 wordt ihkv Laboratoire in de Roode Bioscoop de theater vuurdoop van de voorstelling Bullhorn onder regie van Eva Bauknecht gespeeld.
17 mei 2019 verschijn de eerste video clip van het nummer Slow Dance op youtube en social media.
31 mei 2019 verschijnt de video van Trial & Error. De album release (LP en CD) cq premiere van de voorstelling Bullhorn is op 8 oktober 2019 in de Kleine Komedie in Amsterdam. Er volgen nog enkele optredens tot half december.

Met Frans van Deursen wordt in het voorjaar van 2019 het project Motel Coyote geschreven, resulterend in enkele optredens in de zomer en opnames dat najaar. De bijbehorende tournee zou in 2020 plaatsvinden maar is door de Covid pandemie gecanceld. De Motel Coyote band bestaat, naast Van Deursen en Planteijdt, uit Alan McLachlan – snaarinstrumenten en zang en Peter Wassenaar – bas en zang.

Eind juni 2019 starten de opnames van het  3de solo-album van Paul de Munnik getiteld III. De release van dit album is door de Covid pandemie pas op 30 april 2021 middels een live-stream event via het AD.

In januari 2020 starten de try-outs van KOM. van Sanne Wallis de Vries. De eigenlijke tournee zou tot half juni doorgaan maar strandde op 12 maart in Kampen door de Covid pandemie.
In 2021 verschijnt een single van Snowapple getiteld Wrong Feet geproduceerd door WP ism Joeri Saal voor Zip records

In 2020 verschijnt eindelijk het derde Groep Fosko album Van Iets Maken Word Je Blij

Link Spotify

Vanaf april 2020 schrijft Planteijdt een compleet nieuw repertoire, resulterend in de CD Bullhorn II. Deze wordt in december van dat jaar opgenomen in Studio Het Gemengd Bedrijf van Frans Hendriks op Limmen N-H. Wederom met Mischa Porte en Gerco Aerts, maar dit keer ook met bijdragen van Jan Kooper – saxofoons en fluiten, Bert Boeren – trombone, Rudi de Graaff – percussie, Kim Snelten – mondharmonica, JB Meijers – pedalsteel, banjo & lapsteel, Leo Bouwmeester – piano en Monique Klemann & Jeroen den Hengst – achtergrondzang.  De release van dit album staat gepland voor februari 2022 De bijbehorende voorstelling Bullhorn The Sequel start in maart 2022.
De eerste single BABY IT’s YOU verschijnt 16 juli ’21 met een video van Mark Limburg
February 2025
No event found!

Boekingen:
Impresariaat Willem
impresariaatwillem.nl
+31 6 22 51 90 99

Album bestellen:
Zip records
ziprecords.com

Fotografie:
Rob Becker
robbecker.nl

Video & Stills Baby it’s you
Mark Limburg